کالای ممنوعه صادراتی و بطور کلی کالاهای ممنوعه صادراتی یکی از مهم ترین مواردی هست که در تجارت بین المللی و صادرات باید درنظر بگیریم و شما که تازه وارد کار تجارت شدید، شاید این سوال برای شما پیش امده باشد که آیا من که میخواهم کالاهای تولیدی خودم را یا کالاهای خودم را صادر کنم ، آیا محصول من و یا کالای من قابلیت صادرات دارد یا نه؟ آیا کشور اجازه صادرات این کالا رو میدهد یا اینکه نه این یک کالای ممنوعه است و یا اینکه سوال این باشد که ایا کشور هدف من اجازه واردات این محصول را به کشور خودش میدهد یا نه؟
و اینکه ایا این منع این ممنوعیت برای همیشه ادامه دارد یا نه برای یک بازه مشخصی باشد و این را تصمیم گیری شده برای یک مدت معینی باشد و ما اینجا برای اینکه بتوانیم پاسخ این سوالات را پیدا کنیم تو این مقاله ما صحبتی راجع به این ممنوعیت کالاهای صادراتی با شما انجام میدهیم .
به طور کلی کالاها به چند دسته کلی تقسیم میشوند:
۱- انهایی که کالاهای سبز یا مجاز نامیده میشوند: این محصولات به راحتی میتوانند صادر بشوند و هیچ نیازی به هیچ مجوز خاصی هم ندارند .
۲- کالاهای مشروط یا زرد هستند ، برای اینکه بتوانیم صادرات این کالاها رو انجام بدهیم ، ما به مجوزهایی از ادارات و ارگان های دولتی نیاز داریم .
۳- کالاهای ممنوعه یا قرمز هستند ، این محصولات بنابه شرع مقدس اسلام و قوانین ملی کشور، صادرات و واردات اون حتی بطور کامل ممنوع اعلام شده.
گروه ۱ و ۲ که تکلیفشان مشخص هست ، اما گروه ۳ که کالاهای ممنوع است ، این گروه در واقع همین کالاهای ممنوع به چند دسته تقسیم میشوند؛ اولین دسته ممنوعیت های کلی دارند ، مثل کالاهایی که با شئونات اسلامی و فرهنگ ملی، واردات و صادراتشان مغایرت دارد ، مانند مواد مخدر، مشروبات الکلی، هر گونه مواد محترقه و منفجره وسایل قمار، عکس ، فیلم و از این قبیل کالاها، اینها همه هم صادراتشان و هم وارداتشان در واقع ممنوعیت کلی دارند .
گروه دوم کالای ممنوعه صادراتی هم کالاهایی هستند که بنا به مصالحی در دوره خاصی ممنوع اعلام میشوند ، این گروه کالاها طبق قوانین گمرکی یک دوره خاص صادراتی برای انها ممنوع اعلام میشود و علت ممنوعیت اینها تقریبا میتواند دلایل زیر باشه ، مثلا:
۱- نیاز بازار ، نیاز بازار داخل و جلوگیری از افزایش قیمتدر سطح کشور . خب اگر قیمتها در سطح کشور برای کالایی نوسان داشته باشد و بالا برود برای صادرات اون ممنوعیت اعلام میکنند تا قیمت ها متعادل شود.
۲- دوم ممنوعیت صادرات کالاهایی است که با ارز ۴۲۰۰ تومن وارد کشور شده و صادرات انها در واقع ممنوع اعلام میشود .
۳- سوم ممنوعیت خام فروشی است که افراد ترغیب بشنوند برای ارزش افزوده بر روی محصولاتشان و فرآوری کنند انها را و بتوانند صادرات محصولات فرآوری شده را داشته باشند که بتوانند ارزآوری بیشتری برای مملکت داشته باشد و خودشان هم سود بیشتری ببرند و همینطور کالاها را بصورت خام به کشورهای دیگه ندهند که انها بروند و این کارها را انجام دهند و با چندین برابر قیمت کشور خودمان یا کشورهای دیگه به نام خودشان صادر کنند .
۴-چهارم ، احتمال انقراض گونه های گیاهی و آسیب به منابع طبیعی کشور وجود دارد که باعث میشود بعضی از کالاها ممنوعیت صادراتی داشته باشند.
۵- و پنجمین دلیل میتواند انجام صادرات باشد فقط توسط تولیدکنندگان آن کالا به منظور پیگیری بازگشت ارز به کشور و جلوگیری از ارزان فروشی در واقع این ممنوعیت کالاها اعمال میشود.
دوستان دقت کنید که این ممنوعیت ها ، بصورت دوره ای موقتی اعلام میشود ،بعضی مواقع مثلا برای یک سری کالا و در یک بازه زمانی خاص دیگری ، امکان دارد یک سری دیگر از کالاها ، صادراتشان ممنوع اعلام میشود .
مثلا در سال ۹۷ ، یکسری کالاها مثل پیاز ، سیب زمینی، سیب درختی، پرتقال، گوشت منجمد شده، گوشت گرم و کاغذ ، حتی گوجه فرنگی برای یکی دو ماهی ممنوع اعلام شدند ، و بعد از اون دوباره صادرتشان مجاز شد و شروع کردند به صادرات .
و یا در زمان کنونی که شیوع بیماری کرونا در همه جای دنیا اعلام شده و همه با این خطر روبرو هستند، بعضی از اقلام جدیدی اعلام شده که ممنوعه صادراتی دارند، از اینها مثلا میشود تجهیزات مورد نیاز مثل وندیلِیتور مراقبت بزرگسالان، مونیتور علائم حیاتی ، مونیتور علائم حیاتی بِد ساید ، پمپ سرنگ ، پمپ سرم و انواع فشارسنج ها و در واقع ماسک و از این قبیل وسایل که لیستش رو کامل میتوانید پیدا کنید ، اینها در این زمان که کشور خودش به این دستگاه ها و به این وسایل احتیاج دارد برای یک بازه زمانی در واقع ممنوعیت صادراتشان ممنوع اعلام شده و بعد از اینکه مشکل برطرف بشود یا خودکفایی کامل شود و بتوانیم صادر کنیم، مطمئنا اینها دوباره اجازه صادرات خواهند گرفت و دوباره تمامی صادر کنندگان به این کالاها کار می کنند ، میتوانند وسایل رو صادر کنند .
پس دقت داشته باشید تمام ممنوعیت ها در واقع موقت هست و یا اینکه کشور هدف که مثلا عراق در نظر بگیریم ، انها هم بعد از یک مدتی اعلام می کنند که ما در یکسری از کالاها خودکفا شدیم و برای پشتیبانی از این خودکفایی در واقع کشور، ورود بعضی از کالاها رو چکار میکنند؟! به کشور شان ممنوع میکنند ، ان تجاری که با آن کشور کار میکنند دیگر نمیتوانند ان کالاها را به انجا صادر کنند .
پس می بینید که اگر ما کالایی رو انتخاب کنیم و بدون تحقیق شروع به صادرات کنیم میتوانیم با مشکلات بسیاری روبرو بشویم و ضررهای زیادی رو متحمل بشویم، برای همین ما به شما پیشنهاد می کنیم که با تحقیق و استفاده از مشاورهای با تجربه ما در مجموعه آراد برندینگ میتوانید این محدودیت ها و زیان ها را به حداقل برسونید و انشالله موفق بشوید .